tel./ fax +48 54285 36 25 poczta@zsmradziejow.pl
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii może podejmować pracę w: barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, zakładach żywieniowych typu zamkniętego, takich jak: szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki, sanatoria, domy opieki społecznej, itp., restauracjach i kawiarniach hotelowych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
W zawodzie tym można zdobyć kwalifikację:
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Pracownik pomocniczy gastronomii wykonuje prace pomocnicze, pod nadzorem kucharza, w obiektach gastronomicznych i przedsiębiorstwach produkujących gotowe wyroby i półprodukty kulinarne; sporządza różnego rodzaju półprodukty i potrawy, ciasta, napoje, desery; przygotowuje warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki; przechowuje i zabezpiecza żywność przed zepsuciem; utrzymuje czystość na stanowisku pracy; wydaje potrawy i napoje oraz porządkuje pomieszczenia gastronomiczne w części handlowo-usługowej.
ul. Kościuszki 58, 88-200 Radziejów
54 285 36 25
poczta@zsmradziejow.pl