tel./ fax +48 54285 36 25 poczta@zsmradziejow.pl
W dniu 13.11.2025r. uczniowie Zespołu Szkół Mechanicznych szkoły branżowej, w zawodzie kucharz: Zuzia Nowak – Mirosz, Nadia Szczepańska, Edyta Marciniak, Joanna Jazubska pod kierunkiem Pani Anny Alwin wzięli udział w Wojewódzkim Konkursie „ Mistrz Smaku Pomorza i Kujaw 2025”, pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko - Pomorskiego.
Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Naukowo -Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddziału Toruńskiego przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego. Kapituła Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego wraz z szefami toruńskich restauracji oceniała: wysoką jakość ,wartość odżywczą i zdrowotną , estetykę oraz oryginalność receptur potraw. Rywalizacja odbyła się w dwóch kategoriach: „zakłady przetwórcze przemysłu spożywczego” i „restauracje”. Konkurs promuje najlepsze produkty wytworzone w województwie oraz ma na celu kultywowanie dziedzictwa kulinarnego regionu.
Na stole degustacyjnym nasza grupa prezentowała: potrawy regionalne wykonane według tradycyjnych receptur na lokalnych produktach premium. Szczególną uwagę kapituły konkursowej zwróciła uwagę potrawa „Owsiana gęś na szarej renecie” za którą nasz zespół otrzymał I nagrodę. Uczniowie otrzymali możliwość uczestnictwa w warsztatach kulinarnych –przygotowanie sushi i wyśmienitej kolacji z szefem kuchni restauracji „Tako Yaki” w Toruniu ,który swoje szlify kulinarne zdobywał w Japonii. Okazuje się, że po raz kolejny kulinarny kunszt naszych uczniów, kształcących się w zawodzie kucharz został dostrzeżony i doceniony, co niewątpliwie świadczy o jakości kształcenia w naszej placówce. Jest to dla nas tym większe wyróżnienie, iż rywalizowaliśmy z profesjonalnymi lokalami gastronomicznymi i szkołami gastronomicznymi z województwa. Kapituła oceniała kilkadziesiąt produktów i potraw z całego województwa.
W 2011r. nasza szkoła w VI edycji konkursu stanęła na podium zajmując I miejsce za potrawę „ Królik po Witowsku” ,w VII edycji wyróżniono potrawę „ Przepiórcze i gołębie słodkości” . W VIII i IX edycji „ Mechanik” znów na podium wśród najlepszych smaków Pomorza i Kujaw. Ogromny sukces to I miejsce w XIII edycji. Tegoroczna edycja pokazała, że uczniowie naszej szkoły kształtują umiejętności korzystania z zasobów regionu, kultywują tradycje kulinarne Kujaw a korzystając z tradycji i surowców wysokiej jakości, kreują oryginalne receptury i smaki potraw. Uczniowie szkoły branżowej w zawodzie kucharz są przygotowywani do wykonywania zawodu, w którym niewątpliwie będą kreatorami smaku i strażnikami jakości.
Życzymy uczniom naszej szkoły, aby dalej pod naszym kierunkiem kształtowali umiejętności kulinarne i wydobywali z potraw te niepowtarzalne smaki, które zostaną docenione przez profesjonalistów branży gastronomicznej, a tym samym ułatwią im dobry start na rynku pracy w tej branży.
Anna Alwin
ul. Kościuszki 58, 88-200 Radziejów
54 285 36 25
poczta@zsmradziejow.pl