„Mechanik” – najlepszy producent w Wojewódzkim Konkursie

z24094170VW Miedzynarodowym Centrum Spotkan Mlodziezy w ToruW dniu 25.10.2018r. uczennice z Zespołu Szkół Mechanicznych Adrianna Gralewska, Zuzanna Krawczykowska, Paulina Jóźwiak i Julia Pawikowska wraz z opiekunem Anną Alwin, wzięły udział w XIII Wojewódzkim Konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2018”, pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Konkurs został zorganizowany przez Stowarzyszenie Naukowo - Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddziału Toruńskiego przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego.

Kapituła Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oceniała: wysoką jakość, wartość odżywczą i zdrowotną, estetykę oraz oryginalność receptur potraw. Rywalizacja odbyła się w dwóch kategoriach: „zakłady przetwórcze przemysłu spożywczego” i „restauracje”. Konkurs promuje najlepsze produkty wytworzone w województwie oraz ma na celu kultywowanie dziedzictwa kulinarnego regionu. W trakcie trwania konkursu uczestnicy przekazali prezentacje multimedialne zawierające materiał informacyjny o szkołach, restauracjach, zakładach przetwórczych. Na stole degustacyjnym w Patio Centrum Młodzieżowego w Toruniu nasza grupa prezentowała: „Pieczoną gęś nadziewaną jabłkami z majerankiem”, „Pasztet tradycyjny z królika”, „Pasztet z królika z winem”, „Roladę serową   z królika”, „Galantynę z kaczki z suszonymi śliwkami i żurawiną”. Szczególną uwagę Kapituły Konkursowej pod przewodnictwem Pana Edmunda Kośnika Przewodniczącego Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddziału Toruńskiego zwróciła „Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem”, za którą nasza drużyna otrzymała I miejsce w kategorii „restauracje”. Okazuje się, że po raz ósmy z rzędu kulinarny kunszt naszych uczniów, kształcących się w zawodach gastronomicznych został dostrzeżony i doceniony, co niewątpliwie świadczy o jakości kształcenia w naszej placówce w zawodach gastronomicznych. Ponadto Zespół Szkół Mechanicznych otrzymał Srebrny Certyfikat „Dobry Producent” za produkcję wyrobów wysokiej jakości i wieloletnią współpracę, na rzecz rozwoju branży rolno-spożywczej Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Jest to dla nas tym większe wyróżnienie, iż rywalizowaliśmy w kategorii „restauracje” z profesjonalnymi lokalami gastronomicznymi i szkołami gastronomicznymi z województwa. Kapituła oceniała kilkadziesiąt produktów i potraw   z całego województwa. W 2011r. nasza szkoła w VI edycji konkursu stanęła na podium zajmując I miejsce za potrawę „Królik po Witowsku”, w VII edycji wyróżniono potrawę „Przepiórcze i gołębie słodkości” . W VIII i IX i X, XI, XII edycji „Mechanik” znów na podium wśród najlepszych smaków Pomorza i Kujaw. Trzynasta edycja pokazała, że uczniowie naszej szkoły kształtują umiejętności korzystania z zasobów regionu, kultywują tradycje kulinarne Kujaw, a korzystając z tradycji i naturalnych surowców wysokiej jakości, kreują oryginalne receptury i smaki potraw. Absolwenci kierunków gastronomicznych ZSM są przygotowywani do wykonywania zawodu, w którym niewątpliwie będą kreatorami smaku i strażnikami jakości. Życzymy uczniom naszej szkoły, aby dalej pod naszym kierunkiem kształtowali umiejętności kulinarne i wydobywali z potraw te niepowtarzalne smaki ,które zostaną docenione przez profesjonalistów branży gastronomicznej, a tym samym ułatwią im wejście na rynek pracy w tej branży.

Anna Alwin

http://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,24094112,najlepszy-produkt-spozywczy-pomorza-i-kujaw-2018.html

https://www.youtube.com/watch?v=qwoVanYNQH8 19:30

 PA260244 PA260249 PA260254 PA260252

Wideo ZSM

youtubezsm

Partnerzy

Partner nr1

Partner nr2

Partner nr3

Sponsorzy

Powiat Radziejowski

Sponsor2

RYDZ

Krukowiak

Sponsor5

Sponsor6

Sponsor7

Sponsor8